
تصور کنید که در حال بازگشت از مسافرت هستید و در مسیر خانه در حال رانندگی هستید،با خود میگویید: "کاش میشد قبل از اینکه به خانه برسم بخاری روشن میشد و خانه را گرم میکرد ویا کولر روشن میشد و قبل از رسیدن من خانه را خنک میکرد..."
باید بگم که دیگر این یک آرزو نیست و با پیشرفت تکنولوژی این امر تحقق یافته است.
فناوری ای که قصد داریم در این مقاله به توضیح آن بپردازیم "اینترنت اشیا" یا (Internet Of Things) به اختصار IOT نامیده میشود.
این تکنولوژی به طور کلی اشاره دارد به بسیاری از اشیا و وسایل محیط پیرامونمان که به شبکه اینترنت متصل شده و بتوان توسط اپلیکیشنهای موجود در تلفنهای هوشمند و تبلت کنترل و مدیریت شوند.معماری این فناوری در دانشگاه ماساچوست آمریکا طراحی شده است.
عبارت اینترنت اشیا، برای نخستین بار در سال ۱۹۹۹ توسط کوین اشتون مورد استفاده قرار گرفت و جهانی را توصیف کرد که در آن هر چیزی، از جمله اشیا بی جان، برای خود هویت دیجیتال داشته باشند و به کامپیوترها اجازه دهند آن ها را سازماندهی و مدیریت کنند. اینترنت در حال حاضر همه مردم را به هم متصل می کند ولی با اینترنت اشیاء تمام اشیاء به هم متصل می شوند .
اینترنتِ اشیاء (Internet of Things (IoT)) مفهومی جدید در دنیای فناوری و ارتباطات است که به طور خلاصه “اینترنت اشیاء” فناوری مدرنی است که در آن برای هر موجودی (انسان، حیوان و یا اشیاء) قابلیت ارسال داده از طریق شبکههای ارتباطی، اعم از اینترنت یا اینترانت، فراهم میگردد.
ظهور این فناوری جدید شرکت های مختلف اعم از گوگل،سامسونگ،اپل و غیره را به تکاپو انداخته و بازار داغ رقابت را بیش از پیش داغ تر کرده است.در ادامه به معرفی محصولاتی از این شرکت ها خواهیم پرداخت.
شرکت Nest:
از زمانیکه گوگل شرکت «نست» (Nest) را خرید، بیش از 15 ماه میگذرد. شرکت نست در زمینهی ترموستاتهای هوشمند فعالیت داشت. تیم فنی این شرکت به موتور محرکهی بخش دستگاههای هوشمند گوگل تبدیل شده است. گوگل سیستم عامل جدیدی را برای اینکار معرفی کرده. این سیستم عامل، «بریلو» (Brillo) نام دارد و قرار است اکوسیستم گوگل برای تحقق اینترنت اشیا را تکمیل کند.
یکی از بهترین نمونههای موجود از بکارگیری اینترنت اشیا را میتوان در ترموستات Nest مشاهده کرد. این ترموستات مرتبط با وایفای به شما این امکان را خواهد داد تا از طریق گوشی هوشمند خود به کنترل دمای محیط بپردازید. این برنامه به طور هوشمندانهای میتواند الگوهای مورد نظر شما را فراگرفته و برنامهای برای تغییر دما در ساعاتی مشخص ایجاد کند.
با استفاده از این قابلیت میتوانید در میزان توان مصرفی صرفهجویی و حتی در صورت فراموشی، از محل کار، سیستم تهویه منزل خود را خاموش کنید. Nest میتواند الگوها و عادات شما (مثلا کمکردن دما درهنگام رفتن به تختواب) را فراگرفته و به طور خودکار در زمان تعیین شده آنها را اعمال کند.
شرکت SmartThings :
شرکت SmartThings که توسط سامسونگ خریداری شده نیز سنسورهای مختلفی را برای ایجاد خانه هوشمند در اختیار شما قرار میدهد. با استفاده از این سنسورها میتوانید متوجه شوید چه شخصی وارد منزل شما شده و یا از آن خارج میشود و حتی در صورت چکهکردن آب نیز گزارشی مربوط به نشتی سیستم آب دریافت کنید.
با گسترش و ارتقای ابزارهای موجود در این اکوسیستم، به عنوان مثال دستبند هوشمند مخصوص فعالیتهای بدنی شما میتواند به محض خوابیدن شما، تلویزیون و چراغها را خاموش کند و یا حتی پیش از سوارشدن بر خودرو در زمانی مشخص، بهترین مسیر برای رسیدن شما به مقصد توسط خودرو انتخاب و در صورت دیررسیدن به محل قرار، پیامکی به شخص مقابل ارسال شود.
در مقیاس کلان از این سیستم میتوان در جهت بهبود فعالیتهای شهری مانند شمارش تعداد فضاهای خالی موجود در پارکینگها و یا بررسی کیفیت آب و هوای شهرها و وضعیت ترافیکی نیز بهره برد.
شرکت اپل:
اپل هم وعده داده که پلتفرم هومکیت (HomeKit) خود را به قابلیتهای جدیدی مجهز کند که کنترل گسترهی زیادی از لوازم خانگی را به دست بگیرد. دستگاههای امنیتی، حسگرهای حرکتی، کنترلکنندههای میزان کربن دیاکسید و دستگاههای کنترل سایهی پنجره، از جمله دستگاههایی هستند که «هومکیت» توانایی کنترل آنها را خواهد یافت. «هومکیت» پلتفرمی است که با دستگاههای هوشمند خانگی جفت شده و به دستگاههای اپل اجازه میدهد آنها را کنترل کنند.
اما داستان به همینجا ختم نمیشود. شرکتهایی که رویای دنیای متصل را در سر دارند، یکی دو تا نیستند؛ تقریبا تمامی بزرگان تکنولوژی برنامههای گستردهای برای اینترنت اشیا دارند. دهها شرکت نوپا هم با ایدههای خلاقانه خود سعی دارند ابعاد ناشناختهای را به این بازی جدید وارد کنند.